Hafta içi 09.00 – 18.00

Ücretli İzin Alacağı Hesaplama

Hizmet sürenize göre hak ettiğiniz yıllık izin gününü bulun; kullanılmayan izin ücretini son brüt ücret üzerinden, kesintileriyle birlikte brüt ve net olarak hesaplayın.

4857 s. K. m.53, m.59Yıl yıl izin hakkı2026 gelir vergisi dilimleri

Ücretli izin hesaplayıcı

Tarihleri, son ücreti ve kullandığınız izni girin; kalan izin ücreti hesaplanır.

Prim ve ikramiye gibi ek ödemeler hariç çıplak brüt ücret.

Tüm çalışma süresi boyunca kullanılan yıllık izin.

Yaş durumu

Bordrodaki kümülatif matrah; bilinmiyorsa boş bırakın (0 kabul edilir).

Rehber

Ücretli izin alacağı nasıl hesaplanır?

4857 sayılı İş Kanunu'nun 53. maddesine göre en az bir yıl çalışan işçi yıllık ücretli izne hak kazanır. Hizmet süresi 1 – 5 yıl (5 dahil) için 14 gün, 5 – 15 yıl için 20 gün, 15 yıl ve üzeri için 26 gün izin verilir. 18 yaş ve altı ile 50 yaş ve üstü işçilerde bu süre 20 günden az olamaz.

Kalan izin = Toplam hak edilen − Kullanılan
İzin ücreti = Kalan izin × (Son brüt ücret ÷ 30)
Net = Brüt − SGK ve işsizlik (%15) − Gelir vergisi − Damga vergisi (‰7,59)

İş sözleşmesi herhangi bir nedenle sona erdiğinde, kullanılmamış izinlerin ücreti sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücret üzerinden ödenir (m.59). Zamanaşımı, sözleşmenin sona ermesinden itibaren 5 yıldır. Kıdem tazminatı için Kıdem Tazminatı aracını kullanabilirsiniz.

Sıkça sorulan sorular

Yıllık izin hakkı kaç gündür?

Hizmet süresi 1 – 5 yıl (5 dahil) olanlara 14 gün, 5 – 15 yıl olanlara 20 gün, 15 yıl ve üzeri olanlara 26 gün yıllık ücretli izin verilir. Bu süreler sözleşmeyle artırılabilir.

Kullanılmayan izin ücreti ne zaman ödenir?

İş sözleşmesinin herhangi bir nedenle sona ermesi hâlinde ödenir. Sözleşme devam ederken izin kural olarak kullandırılır, ücrete çevrilmez.

İzin ücreti hangi ücretle hesaplanır?

Sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücretle hesaplanır. İzin yıllarındaki eski ücretler değil, son ücret esas alınır; prim ve fazla mesai gibi ödemeler kural olarak katılmaz.

İstifa eden işçi izin ücretini alabilir mi?

Evet. Kullanılmayan izin ücreti, fesih nedeninden bağımsız olarak ödenir; istifa veya haklı nedenle işten çıkarılma bu hakkı ortadan kaldırmaz.

Bir yıldan az çalışana izin ücreti ödenir mi?

Yıllık izin hakkı bir yıllık çalışmayla doğar. Bir yılını doldurmadan ayrılan işçi için kural olarak kullanılmayan izin ücreti doğmaz.

Bize Ulaşın

Hesaplamanın ötesinde desteğe mi ihtiyacınız var?

Dosyanızın harç, masraf, faiz ve süre hesabını birlikte netleştirelim; izlenecek en doğru hukuki yolu belirleyelim.

Bize Ulaşın
Bizi Arayın
E-posta Gönderin
Ofisimiz
Ahievran Mahallesi, Mehmet Ali Yapıcı Bulvarı, No: 16, Merkez / Kırşehir